Centrum Przyrodnicze jest przystosowane dla osób niepełnosprawnych poruszających się na wózkach. Posiadamy utwardzone dojście o szerokości min. 1,5 m., a przed budynkiem znajdują się dwa oznakowane miejsca parkingowe.

Drzwi wejściowe mają odpowiednie wymiary i są otwierane z obu stron, klamki oraz dźwignie są usytuowane na odpowiedniej wysokości, uwzględniają poziom i zasięg wzroku oraz zakres ruchu rąk.

Posiadamy jedną windę, która jest dostępna dla osób niepełnosprawnych o odpowiedniej szerokości. Dzięki temu cały budynek jest dostępny dla osób poruszających się na wózkach.

W windzie podawane są komunikaty głosowe oraz dostępne nadruki alfabetem Braille’a na przyciskach.

Przy kasie oraz informacji obok wejścia znajduje się dodatkowo jedna obniżona lada dla gości poruszających się na wózkach. Prawie wszystkie stanowiska i ekspozycje są ustawione na wysokości wzroku osób poruszających się na wózkach.

Posiadamy kilka toalet dla osób poruszających się na wózkach, odpowiednio oznakowanych i przystosowanych, z ułatwionym dostępem.

Nagrody

Centrum Nauki Keplera zostało laureatem ósmej edycji konkursu urbanistycznego „Zielona Góra bez barier” na najlepiej dostosowane obiekty i przestrzenie publiczne dla osób z różnego typu niepełnosprawnością, w kategorii „obiekt i przestrzeń publiczna”. Organizatorem konkursu był Urząd Miasta Zielona Góra a współorganizatorem Stowarzyszenie Przyjaciół Integracji.